Magazines

Maarten van Rossem duidt in zijn magazine de onverwachte winst van Geert Wilders bij de Tweede Kamerverkiezingen. Moet Nederland zich voorbereiden op een Nexit, keren we terug naar de gulden en zullen onze grenzen hermetisch worden gesloten? Volgens Maarten zal de essentiële kern van het PVV-programma niet worden gerealiseerd. ‘Al die nationalistische-populistische partijen, niet alleen in Nederland maar ook elders, zijn deel van een tragikomisch achterhoedegevecht.’

Koopkracht, stikstof, asiel, woningnood – Nederland rolt van de ene crisis in de andere. Maarten bespreekt met CPB-directeur Pieter Hasekamp de grootste uitdagingen waar Nederland voor staat. ‘Den Haag moet een toekomstvisie bieden. Dat woord is te lang taboe geweest.’

Partijmastodonten als Van Agt, Wiegel en Pronk: hebben zij nog enig gezag, of worden oudgedienden door hun partijen genadeloos afgedankt? Volgens Bart de Koning is het verstandig om af en toe naar hun kritische tegengeluiden te luisteren. ‘In feite zijn ze wat Japie Krekel is voor Pinokkio: een betweterig extern geweten.’  

En wat kan Nederland leren van Zweden? Sinds anderhalf jaar heeft het land een conservatieve regering met een rechts-populistische gedoogpartner. Kan Nederland daarvan iets opsteken voor de komende kabinetsformatie?

Ook aandacht voor de batterijrevolutie. Wetenschapsjournalist Ed Croonenberg belicht de techniek van de nieuwe natrium-ion-batterijen die elektrische auto’s goedkoper en langer kunnen laten rijden.

Vergrijsd Japan heeft migranten nodig, maar geeft ze geen warm welkom. Historicus Ivo van de Wijdeven onderzoekt waaraan dat ligt. ‘Japanners gruwelen bij de gedachte aan een multiculturele samenleving.’

Straalvliegtuigen, elegante boekcovers, muziek van Beethoven; Maarten beschrijft wat hij al dwalend in cyberspace allemaal per toeval ontdekt. ‘Niets is zo aangenaam als een rommelige zoektocht op het internet.’

Verder in dit nummer een interview met historicus Naomi Woltring over het slechte imago van het neoliberalisme, aandacht voor het Nederlandse cultuurlandschap, en een recensie van de victoriaanse thriller The Woman in White, die Maarten met veel genoegen heeft gelezen. ‘Wilkie Collins ontketende een ware rage.’ 

Dit en meer leest u in de gloednieuwe editie van Maarten!

1/2024

U kunt dit magazine niet bekijken
Maarten van Rossem gaat in zijn magazine op zoek naar de essentie van ons continent en denkt daarbij terug aan zijn twee bijzondere ‘Europa-momenten’. Juist door de oude geschiedenis van dit werelddeel merkt hij waar hij thuishoort. ‘Je voelt je vooral Europeaan als je niet in Europa bent.’

Verder spreekt Maarten met onderzoeker Cody Hochstenbach over de Nederlandse wooncrisis dat volgens hem het gevolg is van bewust beleid. ‘Het is makkelijker om statushouders de schuld te geven van ons woonprobleem, dan toe te geven dat die het gevolg is van politieke keuzes.’

De bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg zorgen steeds vaker voor zorgwekkende incidenten in de maatschappij. ‘Iedereen in de zorg en bij de politie is het erover eens dat een verward persoon bij voorkeur geholpen moet worden door een gespecialiseerde hulpverlener. En niet door agenten die er niet voor zijn opgeleid.’

De politiek kampt met de ene na de andere crisis. Aan adviesinstanties heeft het niet gelegen. Zij waarschuwden voor de meeste van de problemen die nu spelen. Maar doen politici daar ook iets mee? ‘In het tijdperk-Rutte lijkt heel veel goede raad stelselmatig te zijn genegeerd.’

Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, stelt de misstanden van het Nederlandse zorglandschap aan de kaak en biedt huisartsen administratieve ondersteuning. ‘Het hele managementdenken is één grote ziekte.’

De oorlog in Oekraïne stelt de Oostenrijkse neutraliteit op de proef. Waarom houdt het de banden met Rusland warm? Historicus Ivo van de Wijdeven legt uit hoe het Alpenland door de geschiedenis heen al gulzig at van meerdere walletjes.

Hoge inflatie, schulden en weinig groei. Vier jaar na de Brexit wachten de Britten nog op de beloofde voorspoed. Hoe slecht gaat het met Groot-Brittannië na hun breuk met de EU?

Na de Tweede Wereldoorlog verdubbelde de Nederlandse bevolking. De beroemde ‘babyboom’ was uniek in Europa. Waarom explodeerde de bevolking juist bij ons?

Verder in dit nummer aandacht voor de voordelen en nadelen van positieve discriminatie op Amerikaanse universiteiten, de invloed van “knappe” politici op kiezersgedrag en Maartens indrukwekkende boekencollectie. Dit keer bespreekt hij A Failed Empire (2009) van Vladislav M. Zubok, dat hem heeft geleerd hoe machtig het Sovjetimperium daadwerkelijk was.  

Dit en meer leest u in de gloednieuwe editie van Maarten!

4/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
Maarten van Rossem viert in het najaar zijn tachtigste verjaardag en blikt in zijn magazine terug op de afgelopen tachtig jaar van de geschiedenis. Hij heeft de wereld zien veranderen op een manier die niemand kon voorzien.

Ook leest u in dit nummer over de zogenaamde asielcrisis. De politiek heeft de problemen aan zichzelf te danken, omdat ze weigert te erkennen dat Nederland een immigratieland is. Journalist Bart de Koning pleit voor een realistischer asielbeleid.

Verder heeft Maarten een interview met AI-expert Marietje Schaake over de vraag, hoe gevaarlijk kunstmatige intelligentie nu eigenlijk is.

Dan aandacht voor de verengelsing en de vercommercialisering van de Nederlandse universiteiten. Historicus Alies Pegtel bespreekt hoe collegezalen uit hun voegen barsten en studenten doorgaans weinig kennis hebben over Nederland. Komt er met het wetsvoorstel van Robbert Dijkgraaf nu echt een stop het Engels als dominante voertaal?

Recep Tayyip Erdogan lijkt de politiek keer op keer te overleven. Historicus Ivo van de Wijdeven legt uit hoe de Turkse president het Westen en Rusland tegen elkaar uitspeelt.

Militair analist Christ Klep betoogt dat paniek om technologie meestal onnodig is.

Zeventig jaar geleden introduceerde Ian Flemming special agent 007 aan de wereld. Filmcriticus en journalist Jos van der Burg toont hoe de James Bond-films de internationale spanningen uit de tijd waarin ze zijn gemaakt treffend weerspiegelen.

Zijn consultants nog ergens goed in zijn, behalve lucht bakken, overfactureren en lang bij de klant blijven hangen? Journalist Laurens Bluekens legt uit waarom de sector desondanks groeit als kool.

En hoe levensvatbaar zijn nieuwe metropolen? Wetenschapsjournalist Ed Croonenberg zocht het uit.

Tot slot leest u een interview met Peter Palensky, hoogleraar Intelligent Electric Power Grids aan de TU Delft, over de manieren om het energienetwerk stabiel te houden.

Dit en nog veel meer in het najaarsnummer van Maarten!

3/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
In dit nummer legt Maarten van Rossem uit hoe hij van een euroscepticus in een eurofiel veranderde. Verder interviewt hij hoogleraar Ronald Meester over de onbedwingbare behoefte zekerheid te zoeken in de wetenschap – ook als dat helemaal niet kan. Journalist Bart de Koning belicht de opkomst van de hoogopgeleide vrouw en militair analist Christ Klep analyseert de heimwee naar de dienstplicht. Verder een portret van de Amerikaanse gouverneur Ron DeSantis en een pleidooi voor herinvoering van het bejaardentehuis.

2/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
In de nieuwste Maarten! legt Maarten van Rossem uit waarom we niet somber hoeven te zijn over de toekomst.

Verder interviewt hij Laurens Dassen van Volt. Wanneer bewijst de pro-Europese partij haar meerwaarde?

Onderzoeksjournalist Bart de Koning evalueert het Nederlandse coronabeleid. Militair analist Christ Klep duikt in de schimmige Afrikaanse operaties van de Russische Wagnergroep. En wetenschapsjournalist Ed Croonenberg onderzoekt het overstromingsgevaar in Nederland. Is er in Noorwegen nog plaats voor een Nederlandse kolonie als ons land onbewoonbaar wordt?

Dan nog aandacht voor wappies en wetenschappers, de magische films van Studio Ghibli, de Fossa Eugeniana en de opmars van Polen. Wordt dit land de nieuwe grootmacht van Europa?

1/2023

U kunt dit magazine niet bekijken
In het winternummer van Maarten! leest u waarom onze typische polderaanpak niet werkt als het crisis is. Maarten interviewt electoraal geograaf Josse de Voogd over de vraag waarom een derde van de Nederlanders zich in de steek gelaten voelt. Verder in dit nummer: scholen die kinderen zelfstandig laten leren, groeien als kool. Maar is die vorm van onderwijs effectief? Plus: Maarten vertelt over zijn fascinatie voor de verhalen van J.R.R. Tolkien.

4/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Maarten van Rossem maakt de rekening op van twaalf jaar Mark Rutte. De premier die beweert dat hij geen visie heeft, volgt in werkelijkheid een door en door ideologische koers. Zijn neoliberale beleid heeft een ruïne veroorzaakt. ‘Voor zover Rutte nog iets nuttigs kan doen voor het vaderland is dat de renovatie van de door zijn beleid beschadigde instituties.’

Verder leest u over de spionagepraktijken van de Westerse inlichtingsdiensten. Hoe gaan deze spionnen te werk en hoe betrouwbaar is hun aanpak?

3/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
Sinds de val van de Sovjet-Unie is Rusland een gefrustreerd land vol ressentiment dat aast op herstel van de oude glorie. In deze editie duidt Maarten het Russische geweld tegen Oekraïne.

De wereld is verslaafd aan schuld. Nooit eerder stonden overheden, bedrijven en particulieren zo diep in het rood. Bart de Koning analyseert de problematische schuldencrisis. ‘Kwijtschelden of herstructureren lijkt bij ernstige financiële crises vaak de enige oplossing.’

België heeft een slecht imago. Dat is niet terecht vindt de Nederlandse journalist Anouk van Kampen, die sinds vijf jaar in België woont. Ze legt uit dat Nederlanders nog heel wat kunnen leren van hun zuiderburen.

Ook leest u in dit nummer een diepte-interview met FNV-voorzitter Tuur Elzinga, die de vakbeweging weer sterker wil maken. ‘Als je geen zekerheid hebt in je arbeidsrelatie, durf je je niet te verenigen.’

Verder blikt Maarten terug op zijn militaire dienstplicht, een tijd die volgens hem vooral bestond uit nutteloze bezigheden. ‘Ik merkte op dat exerceren voor aanstaande tankcommandanten een zinloze activiteit was. Fout! Dat kwam mij te staan op extra exercitie.’

Dan nog speciale aandacht voor de rol van de Europese Unie in de huidige geopolitiek, de Code Diversiteit en Inclusie in de culturele sector, de misstanden in de jeugdzorg, de geschiedenis van het Noord-Hollands Kanaal en voor het oeuvre van Sis van Rossem.  Jarenlang schreef de kunsthistorica columns voor Maarten! waarmee ze lezers warm probeerde te maken voor kunstgeschiedenis. ‘Je moet mensen echt leren kijken.’ Daarom in deze Maarten! nog één keer haar persoonlijke favoriet over Jan Lievens.

Dit en meer verrassende artikelen en analyses leest u in de nieuwe Maarten!.

2/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
De Verenigde Staten blinken tegenwoordig vooral uit in negatieve zin. In de nieuwe Maarten! zet Amerika-deskundige Frans Verhagen de vele tekortkomingen van de wereldmacht op een rij.

Maarten van Rossem waarschuwt voor de neiging om de Tweede Wereldoorlog te heroïseren en er een met gouden glans overgoten mythe van te maken. ‘Wereldhistorisch was de Tweede Wereldoorlog een gruwelijk conflict, veel gruwelijker dan we meestentijds denken.’ Maarten voorziet de zogenaamde ‘Good War’ van de nodige historische duiding.

Bart de Koning onderzoekt de feiten en fabels over ‘narcostaat’ Nederland. Is Nederland met het nieuws over cocaïnehandel, liquidaties en georganiseerde misdaad op weg om het nieuwe Italië te worden?

Verder spreekt Maarten met voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Ingrid ­IJssen, over de rol van de overheid en burgers in de verduurzaming van het bedrijfsleven. ’

Ook leest u in dit nummer over het gevaar van de online gokmarkt, de impact van de explosieve stijging van zorgkosten, over China’s monopolie in zeldzame aardmetalen en onze immense drang om te reizen. Volgens Maarten is de reiscultuur een infantiele vorm van escapisme. ‘Als twee weken op een tropisch palmenstrand therapeutisch werken, dan is er iets mis met je ervaring van het dagelijks leven.’

Dit en meer verrassende artikelen en analyses leest u in de nieuwe Maarten!.

1/2022

U kunt dit magazine niet bekijken
In de allernieuwste Maarten! blikt Maarten van Rossem terug op de War on Terror onder de Amerikaanse regeringen Bush, Obama en Trump. ‘Wat de Kruistocht tegen het Kwaad moest worden, liep uit op een grote mislukking.’

Verder spreekt Maarten met Europa-kenner Luuk van Middelaar over de koers van de Europese Unie.  ‘Als Europa een speler wil zijn op het wereldtoneel, moet het definiëren wat de strategische bedreigingen en belangen zijn.’

Bart de Koning onderzoekt de oplossingen voor de Nederlandse woningnood. Koopwoningen zijn onbetaalbaar en ook de huren gaan door het plafond. Komen we ooit nog uit de wooncrisis? ‘Het probleem is niet dat we te weinig woningen hebben, maar de verkeerde.’

Ed Croonenberg richt zich op de groene energiebronnen van de toekomst: kernenergie, waterstof en synthetische ammoniak. ‘Als Nederland in 2050 klimaatneutraal wilt zijn, dan zijn zonneparken en windmolen alleen niet genoeg.’

Ook aandacht voor de teloorgang van het CDA. De ooit zo solide middenpartij lijkt niet meer te redden. Het gebrek aan leiderschap en visie is funest.

Verder leest u in dit nummer wat er mis is met ons onderwijs; over het nut van economische voorspellingen; het fenomeen Lelystad; de brexitgevolgen; de slagkracht van de krijgsmacht; en over de Gerritflesch, het vakantieparadijs van Maartens jeugd.

Nummer 4 | DECEMBER - FEBRUARI

U kunt dit magazine niet bekijken
In de nieuwe Maarten! ageert Maarten van Rossem tegen ‘cancel culture’. De ene na de andere historische figuur wordt ‘gecanceld’ door activisten. Volgens Maarten kunnen zij de woede die zij koelen op standbeelden en straatnamen beter gebruiken voor gerichte politieke actie en mobilisatie. ‘De cancel culture lijdt aan een kennelijk onvermogen om de historische context mee te laten wegen in zijn gemakzuchtige oordeelsvorming.’

Nummer 3 | SEPTEMBER - NOVEMBER

U kunt dit magazine niet bekijken
In deze nieuwe editie analyseert Maarten van Rossem de verstoorde verhouding tussen China en de Verenigde Staten. Is een gewapend conflict tussen de twee grootmachten een reëel gevaar? Donald Trump en Mike Pompeo zetten de afgelopen jaren de relatie met China op scherp en Biden lijkt dezelfde koers aan te houden. China is een giftig probleem dat hard moet worden aangepakt, aldus Washington. Volgens Maarten is dat een riskante strategie. Hij waarschuwt voor overtrokken conclusies, gebaseerd op instabiele historische analogieën.

Nummer 2 | JUNI-AUGUSTUS 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
De gloednieuwe Maarten! staat in het teken van nieuwe leiders. Zo legt Maarten van Rossem uit dat het verre van vanzelfsprekend is dat de Verenigde Staten onder Joe Biden weer de rol van Leader of the Free World zal vervullen. Wie heeft de beste papieren om de wereld te leiden?

NUMMER 1 | MAART-MEI 2021

U kunt dit magazine niet bekijken
Maarten richt zich tot de Tweede Kamerverkiezingen en geeft de toekomstige coalitie alvast een paar dringende adviezen. ‘Het nieuwe kabinet heeft een uitgelezen kans om Nederland radicaal te hervormen en dat is vooral in de onderwijs- en zorgsector hard nodig. Het roer moet om!’

Veel langer leven en gezond blijven, volgens internist en hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier, kan het. Maarten sprak met haar over de coronapandemie, de aftakeling van het menselijk lichaam, en de manieren om die te voorkomen. ‘Ik wil het gezonde leven met meer dan een paar jaar verlengen.’

Verder ziet Vincent van Rossem de werkelijke oplossing voor woningnood in Nederland, levert Bart de Koning een kritische analyse over de rampzalige Amerikaanse macho-aanpak van de politie, en krijgt u via een interview met terrorisme-expert Teun van Dongen goed inzicht in twintig jaar terrorismebestrijding in de westerse wereld. ‘Het gevaar van een zware inzet bij terrorismebestrijding is dat je gaat zoeken naar terrorisme dat er niet is.’

Dan nog aandacht voor topics als het Klimaatakkoord, de EU, de heilzame effecten van nostalgie en de groeiende dominantie van China.

NUMMER 4 | DECEMBER-FEBRUARI 2020

U kunt dit magazine niet bekijken
In de gloednieuwe editie van Maarten! levert Maarten van Rossem – met oog op de Amerikaanse verkiezingen – een nauwgezette analyse van Donald Trump. ‘Ik hoopte iets positiefs over de president te schrijven, maar het is nog veel erger dan ik dacht. Zoals zoveel populisten, veroorzaakt Trump aanzienlijke schade zonder een bruikbaar alternatief te leveren.’

Daarnaast vindt u in dit nummer o.a. een diepte-interview met Judith Sargentini over de EU en de afglijdende rechtsstaat in Hongarije: ‘Het is onmogelijk in Hongarije te functioneren als je je publiekelijk afzet tegen de rechtse politieke partij Fidesz.’ Verder aandacht voor topics als: de afbrokkeling van de verzorgingsstaat, de bezwaren tegen windmolens, de aantrekkingskracht van moderne dictators en alternatieven van het neoliberalisme.

NUMMER 3 | SEPTEMBER-NOVEMBER 2020

U kunt dit magazine niet bekijken
De nieuwste editie van Maarten! is nu verkrijgbaar. Maarten van Rossem bespreekt de coronacrisis: ‘We hadden al een omvang rijke besmettingshaard voordat iemand begreep hoe ernstig het was. ‘ Zijn openingsessay is gewijd aan de radicalisering van de Republikeinse Partij. ‘Reagan werkte samen met de Democraten op een wijze die nu ondenkbaar is. Hoe kon de Republikeinse Partij in de loop der jaren zo radicaliseren?’

Daarnaast vindt u in dit nummer o.a. een interview met Jeroen Dijsselbloem: ‘Veel mensen vinden het taboe om over de EU te praten als natie, maar het gaat wel degelijk om nationbuilding.’ Verder een analyse van Rob Hartmans over het verval van vakbonden, Laurens Bluekens onderzoekt de overbevolking van Nederland en Maurice Blessing onthult hoe het ideaal van Israël, het Beloofde Land, voorgoed verdwenen lijkt te zijn.

Ook schenkt Maarten aandacht aan de klassiekers uit de literatuur: ‘Droogstoppel is een magnifieke vondst, maar Multatuli is nogal een zeurpiet.’

NUMMER 2 | MEI-AUGUSTUS 2020

U kunt dit magazine niet bekijken
In dit nummer analyseert Maarten van Rossem de Amerikaanse democratie. Hoe democratisch is dit systeem als de meerderheid niet wordt gehoord? ‘De Amerikaanse democratie wordt door een rijke elite op schaamteloze wijze gebruikt ten eigen bate.’

Lees naast Maartens openingsessay over de beloftes en gevaren van kernenergie, en een column van Max Westerman over de overdadige luxe van ons Koningshuis. Verder een groot interview met historicus en voormalige VVD-parlementariër Arend Jan Boekestijn, waarin hij terugblikt op de afgelopen tien jaar.
Ook leest u zoal over het vrouwenquotum en over de risico’s van rekeningrijden.

NUMMER 1 | FEBRUARI-APRIL 2020

U kunt dit magazine niet bekijken